Ιράν όπως πλατεία Τιενανμέν: Ένας διαδηλωτής μόνος απέναντι στις δυνάμεις ασφαλείας στην Τεχεράνη Ημερομηνία:
Σήμερα 31/12/2025, 01:56 - Εμφανίσεις: 7
Ένα βίντεο από το Ιράν κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο των social media, καταγράφοντας μια σκηνή έντονης συμβολικής φόρτισης στο κέντρο της Τεχεράνη.
Στα πλάνα, ένας διαδηλωτής κάθεται οκλαδόν στη μέση του δρόμου, ακίνητος, με σκυμμένο το κεφάλι, απέναντι από μια γραμμή αστυνομικών πάνω σε μοτοσικλέτες.
Το στιγμιότυπο προέρχεται από τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, με αφορμή την ακρίβεια και τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.
Ο άνδρας παραμένει καθισμένος, χωρίς καμία κίνηση, μέχρι όταν καλύπτει το πρόσωπό του με τη μπλούζα του, καθώς πίσω του ένα πλήθος τρέχει να απομακρυνθεί από το νέφος των δακρυγόνων.
Απέναντί του βρίσκονται περισσότεροι από 20 αστυνομικοί, ντυμένοι στα μαύρα, με κράνη και μοτοσικλέτες, κάποιοι από τους οποίους πατούν σταθερά τα πόδια τους στο οδόστρωμα.
Η εικόνα, που αναμεταδόθηκε κυρίως εκτός Ιράν, οδήγησε πολλούς χρήστες να αναφέρονται σε μια «ιρανική Τιενανμέν».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); A video shared with Iran International showed one protester sitting in the middle of a street in Tehran and refusing to move as motorbike-riding security forces moved in on demonstrators.
pic.twitter.com/uic3kBOoPv — Iran International English (@IranIntl_En) December 29, 2025 document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Οι αναφορές παραπέμπουν στον εμβληματικό «Άνδρα με το Τανκ», που στάθηκε μόνος απέναντι σε φάλαγγα τεθωρακισμένων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνο, κατά την αιματηρή καταστολή του φιλοδημοκρατικού κινήματος του Ιουνίου του 1989.
We are fighting for peaceful world.
For safety from Iran to UK and US.
please support us.
pic.twitter.com/ErrsHiVb1y — nimotainment (@nimotainment) December 30, 2025 Σύμφωνα με επαλήθευση του Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το βίντεο αναρτήθηκε τη Δευτέρα γύρω στις 15.30 ώρα Ελλάδας, τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων.
Οι κινητοποιήσεις είχαν αρχίσει από τη μεγαλύτερη αγορά κινητών τηλεφώνων της Τεχεράνης, ενώ το ...